"AVTOVAZ" PRIVREMENO GASI PROIZVODNJU: Nedostatak komponenti iz uvoza

"AVTOVAZ" PRIVREMENO GASI PROIZVODNJU:
Nedostatak komponenti iz uvoza

Prema izvorima "Reuters"-a, od počekta specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski proizvođač se na raznorazne načine dovijao kako bi održao proizvodnju i ispoštovao ugovore sa kupcima iz inostranstva (uglavnom iz Azije i Afrike), a koji su potpisani pre paketa sankcija koje su im bukvalno hendikepirale proizvodni proces. Pojedine komponte su nabavljali sa drugih tržišta, a i svoj proizvodni program prilagođavali istim. U tim novim okolnostima, preko 200 komponenti, koje su obezbeđivali iz ranijih izvora, zamenjeno je dostupnima.

Pozivajući se na iste izvore i saopštenja iz "AvtoVAZ"-a, "Reuters" ističe, da je uobičajeni tronedeljni letnji kolektivni godišnji odmor pomeren za maj i da je neizvesno da li će najveći ruski proizvođač automobila uopšte nastaviti sa proizvodnjom.

Te informacije, uz obrazloženje iz "AvtoVAZ"-a, javnosti su saopštene u četvrtak, 30. maja, 2023.

Deo saopštenja "AvtoVAZ"-a:

"Počevši od proleća, 2023. godine, određeni broj dobavljača komponenti je obavestio AvtoVAZ da će nam prekinuti isporuke, kršeći sporazume o održivosti isporuka tokom 2023. godine. Usled toga, od druge polovine maja, 2023. godine, neće biti moguća proizvodnja kompletnih vozila."

 "Tronedeljno letnje zaustavljanje proizvodnje, koje je kao i ranijih godina planirano da počne 24. jula, ove godine će početi 29. maja i trajaće do 19. juna, kako bi AvtoVAZ imao više vremena da obezbedi zalihe komponenti."


Serbia Tudej