2.SEDNICA S.O. SM.PALANKA: Utisci, saznanja, reakcije, komentari...

2.SEDNICA S.O. SM.PALANKA:
Utisci, saznanja, reakcije, komentari...

Iako u senci nekih nemilih aktivnosti i događaja van samog lokalnog parlamenta, 2. sednica Skupštine opštine nam je u odloženom gledanju dala potpuno drugačiji uvid u sve ono što je na istoj obrađeno obimnim dnevnim redom.

Svakako je najsvetlija figura čitave sednice predsednica Skupštine - Radmila Radisavljević, jer bez obzira na to što su u sali bili prisutni prekaljeni odbornici i govornici kroz više saziva, delovala је iskusnije i autoritativnije ne samo od njih, već i od svih svojih prethodnika u istoj stolici.

Mirnim glasom, sa odličnom dikcijom, bez gramatičkih egzibicija ili bespotrebnih upadica kakve smo imali u prošlosti, više od 3 sata je držala koncetraciju na zavidnom nivou, tolerišući čak i kršenje poslovnika ili diskusije van dnevnog reda, kako bi na mudar način predupredila eventualna nezadovoljstva govornika ili potencijalne incidentne situacije i oštrije diskusije.

Da, bilo je kršenja poslovnika i izlaženja iz okvira dnevnog reda, čak uz najavu diskutanata da to svesno rade, ali s obzirom da se radilo o prvoj radnoj sednici nakon konstitutivne, verujemo da će i pored svega pomenutog ovaj skupštinski saziv biti jedan od najkvalitetnijih od ponovnog uvođenja pluralizma lokalno.

Možda ne toliko zanimljiv, možda bez puno žara u političkoj borbi, oštrine u diskusijama ili zabavnih doskočica, pa ni replika u nedogled, ali definitivno očekujemo da će biti efikasniji od svih prethodnih saziva, jer autoritet i pedagoški pristup predsednice Skupštine dovodi odbornike u poziciju da konačno budu svesni težine onoga što izgovore za govornicom, te se i u diskusijama ponašaju kao bolji učenici pred školskom tablom.

Što se samih disksija tiče, možda odnos broja odbornika vlasti i opozicije nije obećavao dominaciju kritičkog mišljenja, ali to se na 2. sednici baš i nije potvrdilo, jer su čak i odbornici vlasti pozivali odbornike opozicije da repliciraju, a u svojim odgovorima im ukazivali i na sve druge instrumente i mogućnosti, pomoću kojih mogu da dođu do odgovora na postavljena pitanja ili reše pravne i sve druge dileme na koje su ukazivali.

Od tema koje su nametnuli odbornici opozicije, izdvojili bismo kao najbitnije onu koja se tiče vodosnabdevanja u Kusatku, tj. kvaliteta vode u školi, kao i troškove roditelja u tom selu zbog nedostatka pijaće vode, ali svakako i probleme sa uređenjem seoskih groblja, s posebnim akcentom na Azanju, gde je situacija alarmantna zbog divlje deponije pored samog groblja.

Treća bitna tema, a koju je unapred najavljivala na društvenim mrežama odbornica Pokreta slobodnih građana - Biljana Purešević, tiče se JKP "Vodovod", kadrovskih rešenja u tom preduzeću, kao i pokrenutih afera na društvenim mrežama vezanim za to preduzeće. No, njenom saradnjom sa spornim profilima i isticanjem u komentarima na tim opskurnim profilima, prilično je sama obesmislila čak i ono na šta s pravom ukazuje, sem što su joj dosta toga podvalili, kao što je sukob interesa na koji se pozivala zvaničnim dopisom Skupštini opštine. Želimo joj da ubuduće reši problem i sa tremom, jer je delovala i prilično dekoncetrisano, te su je odbornici vlasti dobacivanjem lako izvodili iz takta, pa ni ono što je sama napisala nije čitala tečno, već sa slovnim i gramatičkim greškama, prebacujući se s teme na temu, što je jako teško i zamorno pratiti.

Dosta se govorilo i obrazovanju, a s obzirom da su te tačke bile negde na dnu dnevnog reda, zaista je delovalo deprimirajuće kada je ukazano od strane opozicije da time vlast pokazuje i koliko im je stalo do tih tema. S osvrtom na razmere evakuacije građana iz Srbije, a posebno iz Smederevske Palanke, i mi smatramo da bi te tačke trebalo da budu pri vrhu svakog dnevnog reda, a ne da se istima bave odbornici kada su već umorni, tj. pri kraju sednice.

O diskusijama vlasti, usvojenim kadrovskim rešenjima, zaista bismo mogli da napišemo prilično obiman osvrt, ali ne želimo da zamaramo pratioce i čitaoce onim što bi bilo nesvrsishodno, pogotovo što se radi o unapred usvojenim i dogovorenim stavovima i rešenjima.

Smena V.D. direktora (u zakonskom prekoračenju) JKP "Palanka 2020" Nenada Jančića i najava detaljne kontrole od strane revizora u tom preduzeću, na čemu su podjednako insistirali i odbornici vlasti, kao i odbornici opozicije, ukazuju da sem ozbiljnih pritužbi građana, postoje osnovane sumnje da je bilo i zloupotreba, počevši od samog diskutabilnog imenovanja V.D. direktora (u zakonskom prekoračenju).

A ko zna!? ...možda Nenad Jančić i sam otvori dušu o svemu onome na šta ga je naterao Burdzelenski, kako bi bar sebe spasao od eventualnih pravnih posledica.

Imenovanje nove V.D. direktorke za sada ne želimo da komentarišemo, jer ne vidimo ni smisao, niti namere opštinskog rukovodstva sa takvim potezom, a verovatno se radi i o privremenom rešenju, kakav bi status V.D.-a i trebalo da bude.

O izboru novog Opštinskog pravobranioca - Nenada Mladenovića, možemo samo reći jedno: AXIOS! (dostojan)


Serbia Tudej