AFERA "KUDREČ" - INTERESI ILI EKOLOGIJA: A zašto da nam bude jasno kada ne mora da bude!?

AFERA "KUDREČ" - INTERESI ILI EKOLOGIJA:
A zašto da nam bude jasno kada ne mora da bude!?

Tragom priče o zabrani (ne preporuci) kupanja i rekreativnih aktivnosti na jezeru "Kudreč" kontaktirali smo više relevantnih sagovornika i došli do jako zanimljivih i oprečnih informacija.
 
Dok jedni sve povezuju sa interesima pojedinih lokalnih ugostitelja koristeći krilatice tipa "Gile, Mile i Milanče proteruju Palančane do Plane i Rače", drugi u svemu vide popularizaciju ekoloških projekata, organizacija i agendi. Verovati jednima ili drugima i odrediti se navijački prema jednoj ili drugoj zavereničkoj teoriji, najbolje nas i definiše, jer dok jedni teže ka popularizaciji turizma - bogatоm noćnоm životu i potrošačkoj groznici na uštrub prirode, drugi bi da se bave zdravljem i rekreacijom uz očuvanje flore i faune koje smo pozajmili od budućih generacija. Da, nekima odgovara da se mladi i buka izmeste iz centra gradske opštine kako bi povećali promet u privatnim ugostiteljskim objektima; neki bi čak i da sve odluke lokalne samouprave budu u skladu sa interesima određenih ugostitelja, ali pitanje je da li će to odrediti i kuda će reke mladih teći. Zato nam je danas Smederevska Plana, pokraj Velike Palanke, nešto kao Las Vegas Amerima ili Paralija Jagodincima.
 
Ekološki aspekt, kao i upšteno ekološke agende, jesu u ekspanziji u Srbiji, ali ko se malo više udubi, takođe u pozadini vidi interese, jer organizacije tog tipa uvek imaju u svom planu i da "opljačkaju" neki fond - bilo strani ili domaći, a da onda isti taj novac potroše u ne-ekološkim ugostiteljskim objektima. Još ukoliko lokalna samouprava i predsednik gradske opštine (podsetite se ekspozea) najave da će se baviti ekološkim projektima i finansirati iste, nekako je i "prirodno" da nekome padne na pamet da se bavi ekologijom. 
 
Da li biste se iznenadili ukoliko bi se u narednom periodu registrovalo više organizacija tog tipa? Mi ne bismo.
 
No, da se vratimo jezeru, koje je pod čudnim okolnostima, baš ove godine, baš u sred letnje sezone, baš nakon otvaranja novih objekata, baš nakon odluke da se striktno sprovodi ono što je izglasano još 2018., proglasi zagađenim i nezdravim, uz zabranu (ne preporuku) korišćenja jezera za plivanje i druge rekreativne aktivnosti.
 
Čekajte, je l' to znači da je i riba iz tog jezera nezdrava?
 
Je l' to znači da su vazduh i isprenja oko tog "fekalnog" jezera nezdravi?
 
Neki pominju i probleme sa kanalizacijom infrastrukturnih objekata oko samog jezera.
 
Zar sada treba da ispaštaju svi ugostitelji zbog onih koji nisu priključeni na gradsku kanalizaciju?
 
Nešto tu škripi i to u čitavoj priči, a javnosti ostavljamo da sudi konkretno šta, jer bi odavno pojas od 500 metara oko jezera bio obeležen žutom trakom uz zabranu pristupa, pošto u ekologiji ne postoji "podnošljivo nezdravo"; i sve tako dok ne bude potpuno zdravo.
 
(Rešenje o "zabrani" (ne preporuci) korišćenja vode na jezeru Kudreč za kupanje i rekreativne aktivnosti:) 
 
I naravno, sve treba završiti sa pitanjem: "I šta ćemo sad?"
 

...pa izvol'te u Smederevsku Planu ili u Senićevu Raču. I'š iz velike, tihe i ekološke Palanke!