DEBURDZIZACIJA - DAN 12.: DOMAĆINSKI SVE U BLOKADU KAO NEKADA

DEBURDZIZACIJA - DAN 12.:
DOMAĆINSKI SVE U BLOKADU KAO NEKADA

Jedna od najkompromitovanijih seoskih manifestacija kroz istoriju palanačke civilizacije svakako je "Azanjska pogača", ali ne zbog toga što su učesnici iste imali loših namera, već zato što su organizatori godinama (ako ne i decenijama) bukvalno otimali sredstva iz lokalnog budžeta, pa čak i u periodu kada je Smederevska Palanka bila bez vode, bez ulične rasvete, a sve škole, ustanove i javna preduzeća u blokadi.

Ne, nisu naprednjaci izmislili ni toplu ni hladnu vodu, niti su nešto posebno pametno radili, već su bili pritisnuti "odozgo", da vode mora da ima, a da te blokade moraju da nestanu.

Nešto im je pomogla republika, nešto su sami lokalno razduživali, podižući budžet postepeno iz godine u godinu, te su i blokade nestajale.

No, to ne znači da su izlečili tu pojavu, jer eto i dalje ima "domaćina" koji prosto obožavaju da nešto gurnu u blokadu.

Sama turističko-poljoprivredna manifestacija "Azanjska pogačijada" je volonterskog tipa i jeste ismevana ranijih godina zbog toga što je rukovodstvo AZdruge izgubilo čak i mlin u sudskom sporu, a u kome bi trebalo da se proizvodi brašno za pogače.

No, to i gladni vrapci na grani znaju, ali činjenica da je turističko-zemljoranički klub "Azanjska pogača", kao privredni subjekt, u blokadi punih pet godina, zaista je ravno ludilu.

Sav prihod od iznajmljivanja prostora za tezge, šatore i sve ono dobijeno od sponzora neko ubira svih tih godina, al' dugove ne razdužuje i blokada ostaje.

Eto, pokušajte i vi da shvatite taj mentalni sklop koji uživa da sve bude pod blokadom, pošto mi razumevanja nemamo.

Serbia Tudej

(u prilogu vam prezentujemo izvod iz registra dužnika u prinudnoj naplati)