INCIDENT U VODOVODU: Odbornica B.P. napadnuta od strane S.A.

INCIDENT U VODOVODU:
Odbornica B.P. napadnuta od strane S.A.

Iako fizički obračuni u JKP "Vodovod" nisu retkost, jer se niko ne bavi međuljudskim odnosima u tom preduzeću, a pogotovo ne od kako je kolektiv preuzeo V.D. direktora Srđan Borić, palanačkoj javnosti je i dalje fascinantno da o vitalnom resursu (čitaj: voda) brinu ljudi koji više liče na zajednicu postapokaliptičara, negoli na odgovorna lica i partijski zaposlene.

Na sajtu Narodne banke Srbije u sekciji dužnika pod prinudnom naplatom stoji da ukupan iznos blokade preduzeća. na dan 22.02.2023. godine, iznosi 321.217.660,37 dinara (slovima: nešto preko 321 milion dinara), ali ono što ne piše tamo je, da je V.D. direktor u zakonskom prekoračenju mandata skoro punih šest godina.

Više puta smo pisali i o načinima na kojе se računovodstvo preduzeća dovija kako bi zarade bile isplaćivane, pa i o zloupotrebama blagajne, kao i o bunaru u koji upada svaka uplata na račun pod blokadom, što onemogućava preduzeće da posluje normalno, ali sve to kao da odgovara nekome.

Takva situacija izazvala je sve zaposlene, od V.D. direktora, pa do najobičnijeg radnika, da se snalaze kako umeju i znaju, ne bi li izdržavali porodice. Neki potkradaju samo preduzeće, o čemu se govorilo i za skupštinskom govornicom lokalnog parlamenta, neki privatno naplaćuju ono što odrade alatom preduzeća, neki se bave politikom i nagodbama, a ima i onih koji otimaju poslove kolektivu u interesu privatnih firmi, čak i ako je osnivač (opština Smederevska Palanka) dodelila te delatnosti upravo JKP "Vodovod".

U svemu navedenom, uz pregršt drugih negativnih pojava leže i razlozi za fizičko razračunavanje među zaposlenima, sa konstantnim porastom rizika da sve ne eskalira do nivoa zbog kojeg bi svi zaposleni mogli da zažale.

Jednostavno, nema dana, a da neko na nekoga ne povisi ton, da neko nekoga ne uvredi, opsuje ili optuži za krađu i zloupotrebu.

Sam V.D. direktor u svemu tome saučestvuje, jer sem što je poremetio odnose sa ljudima iz stranke (sa većinom ne razgovara), osiono nastupa i na poslu (kada se pojavi, jer je češće u opštini, kako ne bi nešto propustio); viče, vređa, ponižava, preti i sl., a po mnogima njemu baš takva radna atmosfera i odgovara, jer je po prirodi konfliktna ličnost.

Današnji incident, bez obzira što je prijavljen i policiji, i bez obzira što na spornim fotografijama dostupnim javnosti vidimo i druga kršenja radne discipline, verovatno će ostati u senci nekog sledećeg incidenta, koji će opet biti posledica, umesto da se iz istog izvuku pouke i reše uzroci.

Do zaključenja ove vesti, nemamo informacija da li je neko danas ozbiljnije povređen i nadamo se da nije, ali bez obzira na sve, apelujemo na osnivača (čitaj: opština Smederevska Palanka), da se ozbiljnije pozabave međuljudskim odnosima u postapokaliptičnoj zajednici JKP "Vodovod", jer jedino to i možemo.


Serbia Tudej