NASTAVAK DEBURDZIZACIJE: TRANSPARETNA SMENA V.D. DIREKTORA JKP "PALANKA 2020"

NASTAVAK DEBURDZIZACIJE:
TRANSPARETNA SMENA V.D. DIREKTORA JKP "PALANKA 2020"

Obiman Dnevni red je potpisala predsednica Skupštine opštine Smederevska Palanka - Radmila Radisavljević, sazivajući prvu radnu sednicu (druga ukupno) novog saziva lokalnog parlamenta.

53 tačke u zbiru, uz očigledno mukotrpnu pripremu od strane skupštinske službe, deluju zastrašujuće, ali ukoliko ne bude diskusija koje izlaze iz okvira Dnevnog reda, ne bismo trebali da očekujemo maratonsku sednicu.

No, iako već vidimo zlurade komentare vezane za sam Dnevni red, a pogotovo za tačke koje ruše nečije oportunističke planove, mi bismo se koncetrisali na ono što će izazvati ozbiljnije polemike u javnosti.

Tačka broj 6 je svakako jedna od takvih, jer sem što razvlašćuje Burdzelenskog po dubini, sama smena Nenada Jančića sa mesta V.D. direktora JKP "Palanka 2020" je dugo najavljivana i očekivana, a zbog protokolarnih začkoljica i statuta nije izglasana i na samoj konstitutivnoj sednici.

2016. godine smo bili uz Nenada Jančića, kada je izvukao tadašnje JKP "Opštinska groblja" (danas JKP "Palanka 2020") iz ozbiljne krize, koju je izazvalo loše rukovođenje prve napredne direktorke u tom preduzeću, ali način na koji se domogao svog drugog V.D. mandata 2020., kao i čitava ujdurma sa dodatnom tačkom, kojoj su se i odbornici čudili, ostaće zauvek jedan od najsramotnijih trenutaka u lokalnom parlamentu. Podsetićemo javnost, da je njegov predhodnik Nenad Živković smenjen tako što je 10 minuta pred sednicu stigao e-mail "odozgo", a koji je pročitan odbornicima u maloj sali Skupštine opštine, te je tačka dodatno uvrštena u Dnevni red, uz negodovanje odbornika. Na kraju te drame, čak ni predsednik opštine nije prisustvovao sednici, a kamere lokalne televizije su uhvatile istorijsku reakciju Burdzelenskog, koja je jasno ukazivala ko stoji iza čitave ujdurme i ko je mutnim kanalima izboksovao takav epilog. I ne, ne treba kriviti Nenada Jančića što ga je Burdzelenski navukao, jer će iz svega izaći postiđen i ponižen, za razliku od bestidnog manipulatora, koji će ordinaciju premestiti iz lokalnih kafića u skupštinski restoran Narodne skupštine Republike Srbije.

Za sada nije poznato ime novog V.D. direktora JKP "Palanka 2020", ali nadajmo se da neće ostati na funkciji duže od 6 meseci - koliko zakon propisuje, jer bi u suprotnom bio u zakonskom prekoračenju kao i svi njegovi prethodnici. Inače, nakon pada Milorada Grčića sa mesta V.D. direktora u EPS-u, naprednjaci su konačno shvatili sintagmu "zakonsko prekoračenje V.D. mandata" i strašno su osetljivi kada se ista pomene.

Tačka pod rednim brojem 9, a koja se tiče rebalansa unapred disbalansiranog budžeta nije nikakvo iznenađenje, takođe. Jednostavno, da nema tog rebalansa iz godine u godinu, to bi značilo da je sve idealno balansirano, a i čime bi se odbornici bavili kada ne bi bilo rebalansa disbalansa!?

Šalu na stranu, uvek se tokom godine nakupi neplaniranih troškova i priliva, te sve valja preraspodeliti po pozicijama prvobitne Odluke o budžetu. Uprkos kritikama, taj posao odlično obavlja gdin Milan Trklja sa svojim timom.

Više tačaka nakon tačke br. 18, vezane su za finansijske izveštaje javnih preduzeća i izveštaje o radu lokalnih ustanova, pa će zavisno od pripremljenosti odbornica i odbornika opozicije verovatno biti i zanimljivih diskusija. Javnost svakako očekuje dosta od odbornice Pokreta slobodnih građana - Biljane Purešević, koja mesecima najavljuje na društvnim mrežama svoj džihad protivu rukovodstva u JKP "Otrovod", a naročito protiv admirala nasukanog broda - Srđana Borića. Ne očekujemo da će njeni predlozi za dopunu Dnevnog reda proći, te će i diskusije vezane za JKP "Otrovod" ipak biti odložene do tačke br. 18. Verujemo da će biti zanimljivo, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da su Palančani jako osetljivi kada je u pitanju to javno preduzeće.

Nemamo informacije da li će naprednjaci biti spremni da napadnu finansijski izveštaj JKP "Palanka 2020", sem ukoliko ih u narednih 7 dana Burdzelenski dodatno ne iznervira, a onda bi zaista usledio spektakl.

Već smo u prošlosti ukazivali na protivzakonitost subvencija javnim preduzećima, ali dok oko te teme ne padne neki Grčić, kao što je pao oko zakonskog prekoračenja V.D. mandata, teško će se naprednjaci naučiti pameti. No, ostavimo li to po strani, ono što nam je jako indikativno je činjenica da u Dnevnom redu stoji da JKP "Otrovod" ima prava na korišćenje nezakonitih subvencija, dok JKP "Palanka 2020" nema!? Već vidimo novi rebalans u najavi, jer teško da će Burdzelenski ostaviti u kasi išta nakon smene svog pulena.

Svakako ćemo se i u narednim danima baviti obimnim Dnevnim redom najavljene 2. sednice Skupštine opštine, ali smo u ovom tekstu izdvojili samo ono što nam je na prvi pogled izgledalo zanimljivo.

Ne pada nam na pamet da komentarišemo šizofrena tumačenja AZOVanjštalskih BOTića koji su pomešali funkcionisanje stranke i funkcionisanje Skupštine opštine, pa čak idu toliko daleko da je po njima Opštinski odbor iznad lokalne Skupštine.

Al' polako, naučiće.

Možda se jednom i opismene za toliko da nešto pročitaju, a ne da naše tekstove tumače kao oblake, tj. da u istima traže nešto čega nema, a što bi želeli da vide. O izmišljotinama i lažima koje iznose o nama (ili meni), možemo samo kratko da prokomentarišemo: razumemo vas, bolno je ne biti Palančanin, a toliko to želeti.

Serbia Tudej

(u prilogu vam dajemo na uvid kompletan Dnevni red 2. sednice lokalnog parlamenta, zakazane za 24. jun, 2022.)