NEKA IGRE GLADNIH POČNU! Okasneli konkurs za sufinansiranje medija.

NEKA IGRE GLADNIH POČNU!
Okasneli konkurs za sufinansiranje medija.

Ne osvrćući se na izrabljenu izreku "kol'ko para - tol'ko i muzike", opština Velika Palanka će među poslednjima (ako ne i poslednja) u Srbiji raspisati konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja.

Ostale opštine i gradovi su se te muke rešili još krajem marta ili aprila meseca.

Inače, kuriozitet čitave priče vezane za sufinansiranje lokalnih medija je u tome što su SVI DO JEDNOG već "platili" cenu nemešanja u sopstvenu delatnost, te su im projekti odbijeni u svim okolnim gradovima i opštinama (Smederevo, Smederevska Plana, Mladenovac...), a po mnogima su bili hendikepirani i time što su se vanpalanačke interesne grupacije odlično organizovale u drugim lokalnim samoupravama i sabotirale ih.

Cenu unutarstranačkih sukoba, a naročito zbog međusobnih animoziteta koordinatora SNS-a već su platili višestruko, te ostaje pitanje i koliko će konkurs u Velikoj Palanci biti "nepristrasan".

Bude li pristrasno-evrovizijskog opredeljivanja, 12 miliona opredeljenih Odlukom o budžetu, trebalo bi da zadovolje i namire sve lokalne medije, ali lokalna vlast mora da uzme u obzir i pozicioniranje pojedinih medija u prošlosti, a naročito tokom unutarstranačkih izbora u SNS-u koji su nedavno održani.

A bilo je i tu svačega; od "nemešanja", preko "pravimo se mrtvi", do "potroši sekunde, karaktere i piksele na crkvu, škole i sport".

Pitate se na šta će ličiti ti medijski projekti?

Uh, pa oduvek su uglavnom šablonski; tipa: Palanka kroz vekove, Mladi u Palanci, Turistički potencijali Palanke, Kulturno leto u Palanci, Manastiri i crkve u okolini Palanke i slični cvetni aranžmani oko krstova i fudbalskih lopti.

Nećete videti projekte tipa: Društveno-politički život Palanke, Zaustavimo korupciju u Palanci, Stranački kompromiskuitet i preletači u Palanci, Nespojivost funkcija u Palanci, Neracionalno trošenje budžetskih sredstava u Palanci, Insajder-afere u Palanci, Zloupotrebe službenog položaja u Palanci itd.

Zanimljivi će biti i projekti "stranih" (čitaj: vanpalanačkih) medija koji će se pojaviti na konkursu.

Eto, npr. jedan medij iz Vršca može da se pojavi sa projektima: Rušimo Vučena našem koordinatoru u korist ili Palanka je pančevačko Kosovo.

I ovako i onako će biti odbijeni, pa zašto bar da ne naprave cirkus, a da se zatim malo poigraju sa obrazloženjem konkursne komisije!?

Ne zaboravimo ni lokalnog medijskog tajkuna Kaleta-Magareta i njegov najluđi medij u istoriji srpskog novinarstva sa kojim je oteo milione i u Smederevu i u Velikoj Palanci, a i u Smederevskoj Plani. Da, to je onaj medij, registrovan na adresi pasaža između dve stambene zgrade (čitaj: netravnata površina nalik seoskom putu).

Al' šalu na stranu, s obzirom na okolnosti i stanje opštinskog budžeta, izvršenje budžeta na toj aproprijaciji i ne mora da bude maksimalno, kao što npr. mora da bude kada su u pitanju aproprijacije vezane za sport.

...pa neka "Igre gladnih" počnu.


Serbia Today