DEBURDZIZACIJA - DAN 15.: ODBORNIK X-Y: "Dobiće priliku da se iskažu u opoziciji."

DEBURDZIZACIJA - DAN 15.:
ODBORNIK X-Y: "Dobiće priliku da se iskažu u opoziciji."

Sticajem čudnih okolnosti - ne bismo o detaljima, bili smo u prilici da dobijemo ekskluzivne informacije od jednog od budućih odbornika u Skupštini opštine Smederevska Palanka, a evo i transkripta tog razgovora:

Gospodine odborniče X-Y...

Nemoj da me snimaš!

Ma to je samo za transkript.

Bez obzira, nemoj da me snimaš.

Ok. Dakle, čemu ta višednevna okupljanja odborničke grupe?

Ma ništa posebno, čisto da se uverimo da neko nije pod pritiskom i da li je nekome prećeno.

...pa je l' bilo toga?

Imaš zvanično saopštenje od pre neki dan. Bilo je pokušaja, ali bezuspešnih. Nekada su se takve stvari predupređivale odborničkim karantinom.

I kakva je trenutno situacija, možete li nam reći nešto više?

Zato sam i ovde. Sve što je uspela ta ekipa s lažnim profilima okupljena oko Burze je da sada on ima više neprijatelja u samoj stranci, negoli što je imao i dok je bio opozicija. Targetirali su ljude, odbornike, članove stranke, simpatizere, pa i vas iz medija i stvorili sebi ambijent u kojem čak i kad iznose nešto delimično istinito, svi su protiv njih.

A ima li istine u tim njihovim navodima?

Tumačenja su im diskutabilna, dosta toga je izvučno iz konteksta, a ne gađaju ni srž. Kao kada neobrađene namirnice prelijete splačinama uvreda i onda više niko ne vidi te namirnice, već samo postaje gadljiv na splačine.

Znači, taktički su loše odigrali?

Kao prvo, zakasnili su. Znali su kako će izgledati lista mnogo pre izbornog dana, pa umesto da su tada krenuli, oni su se nećkali i gledali kako da sabotiraju izborne rezultate. Imamo svedočenja da su i zvali ljude da bojkotuju izbore ili da ne glasaju za lokalnu listu. Kao drugo, umesto što su navlačili gnev ljudi u stranci i ostalih sugrađana, bolje da su se bavili time da obezbede podršku i simpatije. No, nije moje da ih naknadno savetujem, mada ne bi ništa promenilo i da im је to neko rekao ranije. Takvi su to ljudi, neuki politički.

Šta možemo očekivati 10. maja na sednici i nakon iste?

Nećete videti ništa spektakularno na sednici, jer sve ono što oni rade ne može da se odrazi na glasanje u Skupštini opštine. Da li zaista mislite da neko od SNS odbornika sme da glasa protiv predloga skupštinske većine? Time bi se automatski kvalifikovao za isključenje iz stranke i to po ubrzanom postupku.

Da li to važi i za one koji su saučestvovali u pritiscima i napadima na odbornike?

To je već šira priča, ali kako je ko radio, tako ćemo se i odnositi prema njima. Vidite, među tim ljudima ima onih koji su bez stranke ništa - neostvareni politički, a i profesionalno. Ako im se isplati da sa tim i nastave, samo napred; pogotovo što su sarađivali i sa opozicijom u tim napadima.

Apsolutno je jasno da opoziciji odgovara što veći haos unutar vladajuće većine, treba li im jači motiv za saradnju?

Opozicioni motivi su jasni, ali njihove aktivnosti ne podležu disciplinskim postupcima unutar SNS, dok postupci članova SNS podležu. Onaj ko je izabrao da su mu bliže opozicione opcije lokalno, dobiće i priliku da se iskaže u opoziciji.

Vi govorite o isključenjima iz stranke?

Lično ne vidim drugo rešenje, jer posle onakvih napada pomirenje više nije opcija.

Hvala Vam puno na svim odgovorima i nadamo se da ćete nam se i ubuduće odazvati, a naročito nakon sednice 10. maja.


Intervju urađen 5.maja, 2022.
Serbia Tudej