PALANAČKI POLITIČAR: I KAZABLANKA JE OBIČNA ŠVAJCARSKA PALANKA!

PALANAČKI POLITIČAR:
I KAZABLANKA JE OBIČNA ŠVAJCARSKA PALANKA!

Palanački političar može biti neobrazovan, ali sa visokom socijalnom inteligencijom. Može biti i obrazovan, ali socijalno hendikepiran i otuđen. U maloj sredini su obrazovanje i društvena prihvatljivost nespojivi ili jednostavno u koliziji.
 
Palanački političar obavezno poznaje nekog "gore" - nekog moćnog, nekog ko odlučuje o sudbini svih palančana. O, da; poznaje baš tog nekog ko ima pristup tekućoj budžetskoj rezervi ili može da utiče da se odobre sredstva po projektima.
 
Naš junak (palanački političar) poznaje i ljude iz sveta biznisa - regularne i kontroverzne. Sa ovima drugima se češće hvali, jer onda i sam zvuči opasnije i intrigantnije. Možda negde ima sliku Slobodana Miloševića ili sina mu Marka, ali češće se kaje što ih je 5. oktobra rušio, a i "vesele" '90-e doživljava kao ideološki pravac.
 
Ukoliko ima suprugu, tj. porodicu, češće se kune u švalerku, a što češće u crkvu ide, znači i da je više grešan - ne i da je veći vernik.
 
Desi li mu se da bude obrazovan, onda potcenjuje sve saplemenike Palančane - oseća se kao da je iznad svih, te mu je to i idealno opravdanje pred ogledalom za sve ono što im radi.
 
Da, odavno je zaboravio i statut i program stranke kojoj pripada, te se iključivo vodi ličnim interesima. A i strah ga je da ako ne uštine nešto kada i svi ostali, optužiće ga za izdaju, pa zato mora da uzme čak i kada mu ne treba. 
 
Palanački političar mora da voli Ruse, da se zaklinje u Kosovo, da peva patriotske pesme i slavu da slavi, ali da sve preračunava u evrima, vozi nemački auto, pije italijanski espreso, da se razume i u holandski kokain i u francuska vina, pošto je škotski viski već izgustirao.
 
Uh, a što voli fudbal, naročito kladionicu!? Ma svaki finansijski deo ugovora igrača zna, iako i ne zna na kojoj poziciji igra.
No, kad smo već kod fudbala, tu je i prilika da se nešto uštine preko sufinansiranja sporta ili da se pronađe gde to mogu da se zabodu četiri motke i stavi najlon, a da se naplati kao novoizgrađena svlačionica. Naravno da će tribine da plate članovi stranke i entuzijasti, jer ako oni ne plate, kako posle da se opravda novac koji je on uzeo za izgradnju istih!?
 
Ne daj Bože da je obrazovan i u prosveti, jer odmah puca na direktorsko mesto ili da se osveti onoj koleginici što ga neće ili onom što mu se zamerio oko preraspodele časova.
 
A zamislite da radi u zdravstvu, u primarnoj ili sekundarnoj ustanovi zdravstvene zaštite? ...pa mlade medicinske sestre, pa jutarnje postojavanje pod komandom: "Grudi u vis!", ništa lepše za palanačkog političara.
 
Čekajte, pa zar vi zaista mislite da žene u opštini slučajno nose štikle koje odzvanjaju hodnicima? Naravno da ne! One uđu u radnju, uzmu cipele ili sandale - bez da ih plate, a onda ručno lupaju o pod, kako bi pronašle model koji najviše odzvanja. Aman, pa kakva je to obuća, ukoliko ne primora palanačkog političara da se okrene kada čuje taj mili i prepoznatljiv zvuk!? Starijim gospođama je zabranjeno da nose te "bučne" štikle, kako se palanački političar ne bi džabe ušinuo.
 
Palanački političar kada sedne u kafić, mora da bude na vidnom mestu - danju i na skrivenom - noću. Naravno da mora da pazi i sa kim sedi, jer sem statusnog rizika, lako može neko da proceni i da je promenio stranu.
 
Ako je sa sela, mora da ima i kamion i valjak, jer se i birači opredeljuju po kamionu uvaljanog kamena. A što mora kamen!? Može zgura, trocka, grebani asfalt.. ma sve može, bitno je da se biračka volja dobro uvalja.
 
Eno ga, palanački političar se domogao kulture!? Uh, pa što baš njega da snađe da su sve najzanimljive predstave i knjige opozicione!? Koga onda da dovodi? Neke anonimuse? Ma nek' ide taj narod željan kulture kod onog drugog palanačkog političara u muzej, tamo nema ničeg opozicionog.
 
Hm... možda je za palanačkog političara rešenje u muzici. Čekaj, i kako se to sad ugodilo, da su slobodni samo Ceca i Lukas? Zar nema nešto malo urbanije? A u kojoj je stranci onaj... e, taj! Ma može, al' prvo mora Lukas, kada je već palanačkog političara terao neki đavo da pominje muziku.
 
Palanački političar i deca!? Zvuči šašavo, ali zaista pomaže. Nemoj neko da zameri to, što se ne slažu siva odela i šarenilo! Eno plaču majke od radosti, suza suzu stiže, koliko je taj prizor primeren.
 
Ijao, pobuna! Eno ih reže po lažnim profilima, papiri samo izleću. Ček', br'e, kakvo im je ono tumačenje!? Šta je tu sporno? Ma ne može to tako, sada će palanački političar da nađe nešto i za njih. Nisu ni oni cvećke. Čuj, cvećke!? Korov, br'e! Otpuštaj rodbinu, kumove, komšije... raskidaj ugovore, razrešavaj, imenuj nove! Onom, br'e, samo što psa i mačku nije zaposlio.
 
Ma gde su mu mediji, za šta ih plaća!? Uh, kukaju kako im je malo dao. Sazivaj konferenciju, obećavaj da će iduće godine više da dobiju.
 
A je l' mora ta Skupština? A zašto kada se zna ko ima većinu i da će sve da se izglasa? Dobro, ajd' formalno. Kako, br'e, odbornik neće da dođe? ...pa narod ga je izabrao da mora da dođe i da ih zastupa? Šta hoće? Koliko? Uh, mnogo. Je l' može manje? Koga sada da mu zaposli? Čekaj, kako da mu zaposli švalerku, a da se ne sazna da je baš on urgirao da mu se zaposli švalerka!? Na koga da je vode? Čija švalerka da bude? Piši na onog drugog palanačkog političara, neka bude njegova, kao što je i ona pre nje.
 
Stigli novi šefovi! ...pardon, koordinatori. Upoznaj ih sa situacijom, predstavi im ovog i onog... e, njega - ne može! Dizao pobunu, burgijao, ucenjivao i pretio. Šta sad hoće!? Broj telefona od šefa!? A šta će mu? Aha, da se čuje sa njim, da mu dostavlja papire, dojavljuje, lobira i razapinje cirkuski šator tamo gde koordinator očekuje operu. Ne daj mu broj, br'e! Uh, procureo broj; i mejl; i osoba za kontakt. E, do...
 
I dođe kraj radnog vremena, a palanački političar se uputi svom skromnom domu i taman sede da ruča i pogleda vesti, kad ono... zvr-zvr. Hajdučka proslava! Oblači odelo, seljani razapeli šator, harmonikaš razvlači harmoniku od trave do gornje konstrukcije, tri pevaljke bez gaća, pop osveštao prase, a fajtalicom prska i roštilj! Ko, br'e, pijan poteže sekirče na pištolj!? Koji poverenik? ...pa šta će on tu!?
 
Izgrliše ga i izljubiše bake i deke, onaj mu reče da će sutra da dođe da mu rešava neki pravno-imovinski spor, pevaljka mu tri put namignula, a harmonikaš ga mrko gledao, pijani poverenik mu se izvinjavao od Kosova do Ukrajine, odelo mora na hemijsko čišćenje od masnih prstiju, a auto mu ižvrljali sprejom i natpisom "bisex-trisex". Brezone je tri puta proverio - nisu olabavljeni.
 
E, a znate li nekog palanačkog političara koji nije kao ovi? Nekog ko nema ovakve stresne situacije, koga bira neki bolji narod i koji se ne budi ujutru s pitanjem da li je mu je prethodni dan ništa drugo do noćašnji košmar?
 
Aha, taj je iz neke druge palanke - švajcarske palanke.
 
Kako to mislite "ne postoji švajcarska palanka"!?
 
A Kazablanka u Švajcarskoj postoji?
 
 
Sebia Tudej