PARLAMENTARNI IZBORI U FINSKOJ: Koliko lako će Sana Marin do drugog mandata?

PARLAMENTARNI IZBORI U FINSKOJ:
Koliko lako će Sana Marin do drugog mandata?

U "neozbiljnom" svetu, rezultati izbora se znaju unapred zbog zloupotreba državnih resursa, ucena, prenji i uopšteno represije autokratskih režima, dok se u "ozbiljnom" svetu meri isključivo efikasnost administracije.

Kada je Sana Marin postala premijerka Finske, a ključna ministarstva poverila ženama, mnogi su bili skeptici, naročito zato što je u momentu kada je izabrana postala najmlađa predsednica Vlade ikada izabrana bilo gde u svetu. Ubrzo je taj skepticizam preokrenula u svoju korist, jer se Finci ne vode sujetom, te je danas najvatrenije brane upravo njeni najveći politički protivnici.

Podrška tradicionalistima, nacionalistima i desničarima jeste u porastu u svim skandinavskim državama - zbog imigracione politike, ali u Finskoj je to najmanje primetno, prvenstveno zato što Sana Marin za protivnike ima neke jako čudne desničare, koji se decenijama zalažu za pristupanje NATO-u.

Sem više priznanja za efikasnost i modernizaciju administracije (najefikasnija administracija u svetu), najveća pobeda joj je što u ekonomskom smislu drži korak sa Norveškom, koja je mnogo bogatija sa prirodnim resursima, te se danas i Norvežani šale na svoj račun, kako bi još bolje živeli kada bi Fincima oteli premijerku, a u duhu svoje vikinške istorije.

Mnoge su se bavili njenom Vladom i interesovali oko toga kako se Sana Marin nosila sa pandemijom i postpandemijskim okolnostima, pa i sa novim geopolitičkim okolnostima vezanim za rat u Ukrajini, naročito u ekonomskom smislu. Baš tu je "stupila na scenu" efikasnost administracije koju predvodi, jer je najuspešnije amortizovala sve eventualne posledice 

Parlamentarni izbori u Finskoj su zakazani za 2. april, 2023., ali zbog predsedničkih izbora u Crnoj Gori, srpskoj javnosti baš i nisu u fokusu.

A možda i zato što se pobednik zna unapred.

 

Serbia Tudej